måndag 25 augusti 2014

Tio saker du bör veta om förnybar energi

En miljövänlig och hållbar ädelmetallgruva i Kalifornien.
Hade tänkt skriva ett eget inlägg om grön, hållbar, ren, förnybar energi men hittade denna artikel som är en rätt bra sammanfattning, så jag översatte den. Rekommenderar att se klippen och följa länkarna längst ned också.

Tio saker du bör veta om förnybar energi:

1. Solpaneler och vindturbiner är inte gjorda av ingenting. De är gjorda av metaller, plast, kemikalier. Dessa produkter har utvunnits ur marken, transporterats, behandlats, tillverkats. Varje steg lämnar ett spår av ödeläggelse bakom sig: miljöförstörelse, vattenförorening, giftigt avfall, slavarbete, utsläpp av växthusgaser, krig och företagsvinster. Förnybart kan aldrig ersätta de fossila bränslenas infrastruktur, eftersom de är totalt beroende av den för sin existens.

2. Majoriteten av elektriciteten som genereras av förnybart används till fabriker, gruvdrift och andra industrier som förstör planeten. Även om elgenereringen vore harmlös, så är konsumtionen definitivt inte det. Varje elektrisk apparat lämnar under produktionsprocessen bakom sig liknande spår av förstörelse. Levande miljöer - skogar, floder, hav - blir till döda handelsvaror.

3.  Målet med att konvertera från konventionell energiframställning till förnybart är att underhålla det system som dödar den levande världen, dödar oss alla, med en hastighet av 200 arter om dagen. Att ta bort koldioxidutsläpp ur ekvationen gör det inte hållbart. Detta system får inte upprätthållas, utan måste stoppas.

4. Människor, och alla levande varelser, får sin energi från växter och djur. Det finns ingen levande varelse som behöver elektricitet för sin överlevnad. Endast det industriella systemet behöver elektricitet för sin överlevnad, medan föda och livsmiljö för alla andra offras för att underhålla det. Åkermark och skog erövras, inte bara av själva infrastrukturen, utan av gruvorna, bearbetningen och avfallsdumpningen som det medför. Säkerställningen av energi för industrier kräver en underminering av energisäkerheten för levande varelser (det är vi det).

En grön arbetare i en kinesisk ädelmetallgruva.
5. Vindturbiner och solpaneler genererar lite, om ens någon, nettoenergi (utvunnen energi i förhållande till investerad energi). Mängden energi som används för gruvdriften, tillverkningen, forskningen och utvecklingen, transporten, installationen, underhållningen och skrotningen av dessa teknologier är nästan lika stor - eller i vissa fall större - än de någonsin producerar. Förnybart har ibland beskrivits på samma sätt som penningtvätt: smutsig energi in, ren energi ut. (Detta har dock inte med saken att göra, eftersom det inte spelar någon roll hur mycket energi de genererar, det rättfärdigar inte förstörelsen av den levande världen.)

6. Bidragen för förnybar energi tar skattebetalarens pengar och ger dem direkt till företag. Att investera i förnybart är väldigt lönsamt. General Electric, BP, Samsung och Mitsubishi tjänar alla på förnybart, och investerar dessa vinster i sina andra affärsverksamheter. När miljöaktivister litar på företagen om vad som är bra för miljön, har något gått riktigt snett.

7. Mer förnybart betyder inte mindre konventionell energiproduktion, eller mindre koldioxidutsläpp. Mängden energi som genereras av förnybart har ökat, men det har också mängden energi som genereras av fossila bränslen. Inget kol- eller gaskraftverk har tagits ur bruk som ett resultat av förnybart.

8. Endast 20% av energi som används globalt är elektrisk. Resten är olja och gas. Även om hela världens elektricitet kunde produceras utan koldioxidutsläpp (vilket det inte kan), skulle det bara minska de totala utsläppen med 20%. Och även det skulle ha liten effekt, eftersom mängden energi som används ökar exponentiellt.

9. Solpaneler och vindturbiner håller runt 20-30 år, sedan måste de ersättas. Produktionsprocessen, med utvinning, förorening och exploatering, är inte något som inträffar en enda gång, utan är kontinuerlig och expanderande.

10. Utsläppsminskningarna som förnybart ämnar uppnå skulle lätt kunna uppnås genom att förbättra effektiviteten i existerande kolkraftverk, till ett mycket lägre pris. Detta visar att hela industrin runt förnybar energi inte är något annat än en vinstdrivande verksamhet utan fördelar för någon annan än investerarna.


Vidare läsning
http://theenergycollective.com/gail-tverberg/330446/ten-reasons-intermittent-renewables-wind-and-solar-pv-are-problem
http://thebulletin.org/myth-renewable-energy
http://docs.wind-watch.org/ProblemWithWind.pdf
Zehner, Ozzie, Green Illusions: The Dirty Secrets of Clean Energy and the Future of Environmentalism http://www.greenillusions.org/
http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1350811/In-China-true-cost-Britains-clean-green-wind-power-experiment-Pollution-disastrous-scale.html#ixzz32e4D227e

7 kommentarer:

 1. Alternativ då?
  Om vi inte ska använda förnybart....vad ska vi göra då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ärligt säga att jag inte har en aning. Men jag kan också säga vad vi INTE bör göra och det är att fortsätta tro på lögner om grön teknologi och istället inse att det är vår livsstil som är problemet. Det blir lättare ju fler som inser det. Punkt nummer 3 ger också ett hett tips om vad som bör göras.

   Radera
 2. Hade själv tänkt skriva om förnybar energi. Kan jag använda texten? Själv tror jag att kärnkraften är vägen framåt. Den är inte så farlig som somliga tror:

  http://bjornaxen.wordpress.com/2014/08/05/karnkraft-inte-sa-farlig-som-man-kan-tro/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kan du använda texten men om du håller med om det som texten förmedlar så förstår jag inte hur du samtidigt kan vara för kärnkraft. Kärnkraften kan vara den sämsta idén i människans historia sen vi började med jordbruk. Vi vet inte ens vad vi ska göra med avfallet, så vi sopar det under mattan och lämnar problemet till våra barnbarnsbarn. Och även om kärnkraft vore helt harmlöst och billigt så försvinner inte det faktum att det ger energi åt den industriella civilisationen som äter upp planeten. Vi har ingen energikris, vi har en kulturkris.

   Radera
  2. Jag är av en annan uppfattning där. Jag kan gå med på att det finns stora problem med hur vi lever men att ändra den kulturen tar tid. Under tiden måste vi få bort de fossila bränslena som är betydligt farligare och då direkt farligare än kärnkraft. Det finns lovande tekniska lösningar på att hantera kärnavfallet - som alltså inte är så farligt som många gör gällande.

   Radera
 3. "Det finns ingen levande varelse som behöver elektricitet för sin överlevnad"
  Det är ju en något förenklad beskrivning:
  http://health.howstuffworks.com/human-body/systems/nervous-system/human-body-make-electricity.htm

  SvaraRadera