torsdag 1 maj 2014

Guy McPherson: Människan utdöd "om ett par årtionden"


 
Guy McPherson är professor i ekologi och evolutionsbiologi och driver bloggen Nature Bats Last. Han har också skrivet boken Going Dark.

Hästen har redan släpps ut ur stallet och det är för sent för att stänga stalldörrarna, säger Professor Guy McPherson. Hästen i det här fallet är abrupta klimatförändringar och stalldörrarna vi så desperat försöka stänga, representerar mänsklighetens överlevnad.

"Jag kan inte föreställa mig att vi skulle kunna förlänga våran arts existens längre än ett par årtionden", säger McPherson.

Med stigande globala temperaturer är vi på väg mot en klimatförändring som är tio gånger snabbare än någonsin i planetens historia, vilket kommer att leda till total eller nästan total brist på mat, säger Mcpherson.

"Vi har redan bevittnat försvinnandet av ungefär hälften av havens plankton med en 0,85 graders ökning, med 3 eller 4 graders ökning kan jag inte föreställa mig att det skulle finnas någon betydande mängd plankton kvar i haven, och det är själva basen i det marina näringsnätet", säger han.

Detsamma gäller landväxter, och infrastruktur såsom vägar, rörledningar och broar, som inte kommer att kunna anpassa sig till sviktande temperaturer.

Om, och när, temperaturerna når 4 graders ökning föreställer sig McPherson att vi kommer att förlora livsmiljön för människan för att vi inte kommer att ha någonting att äta.

Hur kan vi ändra kursen för de globala temperaturförändringarna?

Utan att tveka svarar McPherson att det inte finns något att göra och att skadad redan har skett.

"När isen i Arktis är borta, vilket den kommer att vara mycket snart - inom några år, inte årtionden - när den isen är helt borta, ja då är planetens luftkonditionering borta och då hettas jorden upp väldigt, väldigt fort", säger McPherson.

McPherson är rättfram i sin övertygelse, och säger att den arktiska isen kommer att vara helt borta i september 2016, och att utan isen kommer strålning att värma havet istället för att smälta isen.

Temperaturökningen vi ser idag är resultatet av utsläpp av växthusgaser som skedde fram tills för 40 år sedan, säger McPherson. Och som civilisation har vi släppt ut mer växthusgaser de senaste 29 åren än de föregående 236 åren tillsammans. "De är inbakade i kakan, men vi har ännu inte bevittnat temperaturökningarna som de sammanlänkas med på grund av 40-årsglappet," säger han.
 

Så om det inte finns något att göra för att hejda klimatförändringarna, vad nu?

McPherson uppmanar människor att leva här. Nu.

"Istället för att planera för en framtid som troligen inte kommer bli så som du förväntat dig, lev som om den dagen är idag," säger McPherson, vilket var precis vad akademikern själv gjorde efter att ha lämnat sin tjänst som professor vid University of Arizona.

Han flyttade till New Mexico med sin familj där han lever "off the grid" och vallar får, sköter om trädgårdar och arbetar tillsammans med sina grannar, som han skrev om i sina memoarer Walking Away from Empire. Han lär fortfarande ut eftersom det är en del av honom och han inte kan komma ifrån det. Nuförtiden utgörs dock hans elever av allmänheten i den stad han råkar resa igenom, på egen bekostnad.

"Jag talar och skriver, och lägger ihop information som ingen annan gör. Staten och massmedia berättar inte sanningen för det finns inga pengar att tjäna på människans utdöende," säger McPherson, som tillkännager att han endast samlar bevis som redogörs av andra forskare och uppmanar tvekare att skriva sina egna papper som motbevisar hans påståenden.

"Jag skulle bli extatisk om det hittades bevis för att vi inte går mot människans snara utdöende. Tror du att jag hoppas på det? Att jag hoppas på att inte bara alla jag känner dör, utan varenda människa på planeten?"


Översatt från:
http://www.thesudburystar.com/2014/04/10/earth-already-doomed-prof-tells-sudbury-audience

1 kommentar:

  1. Thanks for spreading and supporting my work in this space. All the best from across the ocean.

    SvaraRadera